[ Pobierz całość w formacie PDF ]

ona przybyła wtedy, kiedy reszta będzie już obecna.
Zapraszając gości trzeba zdać sobie sprawę z warunków lokalowych, którymi
dysponujemy. Również ciasnota w czasie spotkania może popsuć
najprecyzyjniej przygotowane przyjęcie.
Hymn
W czasie grania hymnów kobieta nie ma obowiązku zdejmowania nakrycia
głowy ani stawania na baczność. Nie powinna jedynie rozmawiać i chodzić.
Natomiast jeśli siedzi, to wypada żeby powstała.
Homary
Biedne stworzenia nie wiedzą, że powodują palpitację serca u
biesiadników, którzy po raz pierwszy spotykają się z nimi przy stole.
Skonsumowanie homara to marzenie każdego parweniusza, który nie może się
doczekać, kiedy będzie mógł wypowiedzieć zdanie: "Jadłem wczoraj homara".
Najłatwiej nauczyć się jedzenia homara w dobrej restauracji, w której nas
nie znają, prosząc kelnera o odpowiednią instrukcję. Do jedzenia homarów
służą szczypce (którymi się je zgniata w połowie, jeśli nie zostaną podane
już rozłupane) oraz specjalny widelec dwuzębny. Jedzenie zaczynamy od
części ogonowej. Prócz mięsa jadamy jego odnóża. Te ostatnie bierzemy do
ust ręką i wysysamy.
Honorowe miejsca
W restauracji i kawiarni miejscami "honorowymi" są te, które znajdują się
vis a vis drzwi wejściowych, z których można widzieć wchodzących gości.
Również naprzeciwko okien sadzamy zawsze gościa numer jeden.
Na przyjęciach oficjalnych najważniejsze miejsce znajduje się po prawej
stronie gospodarza, pózniej po prawej stronie gospodyni, a następnie po
lewej stronie gospodarzy.
Na przyjęciu ślubnym gości honorowych (matki nowożeńców) sadzamy po obu
stronach młodej pary.
Jajko
Co zrobić z jajkiem na miękko - po wiedeńsku podanym w kieliszku. W jaki
sposób obrać je ze skorupki? Poniżej podaję sposoby przygotowania jajka do
jedzenia:
- kantem łyżeczki uderzamy w bok skorupki, a następnie zdejmujemy ją z
wierzchu palcami,
- nożem uderzamy w skorupkę ścinając wierzchołek łyżeczką.
Jako na miękko jemy zawsze łyżeczką. Inaczej postępujemy z jajkiem
ugotowanym na twardo. W tym przypadku obieramy palcami jajko ze skorupki i
kroimy nożem na dwie lub cztery części. Tak "rozebrane" jadamy widelcem.
Odrobina historii
Dzisiaj skorupkę jajka pozostawiamy w kieliszku, ale przed wiekiem
problem, co zrobić ze skorupką był przedmiotem gorących dyskusji między
panami L'abbe Dellile i wicehrabią de Marennes. Obaj zajmujący się
eleganckim zachowaniem przy stole posiadali odmienne zdania co do
skorupki.
Pierwszy wymagał, żeby biesiadnik po zjedzeniu jajka skorupkę zgniatał,
drugi - nazywał to barbarzyństwem i skorupkę nakazywał pozostawić
niezgniecioną. Opinia pana de Marennes na szczęście obowiązuje do dzisiaj.
Kapelusz
Kapelusze wracają do łask, a to bardzo dobrze, bo kilkanaście procent
więcej kobiecości, to właśnie kapelusz.
Ale noszenie kapelusza niesie z sobą pewne niebezpieczeństwa, o których
należy pamiętać:
- nie każdy kapelusz pasuje do każdego ubrania,
- różne kapelusze należy zakładać w różnych porach dnia,
- nie każdy kapelusz pasuje do każdego wieku,
- noszenie kapelusza zmusza do innego zachowania się pani niż chodzenie z
gołą głową,
- kapelusz na głowie zwielokrotnia każdy jej ruch.
Kobieta nie zdejmuje kapelusza w czasie przyjęć bufetowych, w czasie
wizyt oficjalnych, na proszonej kawie, w restauracji i kawiarni.
W teatrze i w kinie należy unikać takich kapeluszy, które mogłyby
zasłaniać innym widzom to, co dzieje się na scenie lub ekranie. Jeśli pani
nie ma kapelusza odpowiedniej wielkości, to lepiej wybrać się do teatru
bez
nakrycia głowy.
Jeśli nosimy kapelusz z woalką, to należy ją podnieść kiedy jemy lub
rozmawiamy.
Karczochy
Jedna z tych potraw, które są owiane "legendą". Czasami bardzo leciwe
panie chwalą się, że były na przyjęciu, na którym podawano karczochy.
Karczochy podaje się już nałożone na talerz, razem z miseczką ze
specjalnym sosem. Jednocześnie na stole powinno się znalezć naczynie z
wodą
do opłukania palców.
Karczochy to jedna z tych potraw, które jadamy posługując się rękami. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gim1chojnice.keep.pl